Η εξέλιξη των πυρκαγιών στη Λέσβο δείχνει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική από το πρωί της Δευτέρας. Η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή προκαλεί μεγάλες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο. Το ΑΜΠΕ παραθέτει δήλωση του αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνου πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλου, σύμφωνα με την οποία «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».
Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και προς τον πρόεδρο του ΕΟΤ, ζητά άμεσα την ένταξη των Βατερών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών, προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης τόσο για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν όσο και για όλη την τουριστική περίοδο του 2023.
Ο φόβος για την ενίσχυση των ανέμων είναι διάχυτος και στην Ηλεία, όπου «σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. «Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.
Στη Δαδιά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Εκεί πλέον επικεντρώνεται. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό».
Πυρκαγιές ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας και στην Χαλκιδική, σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Στο σημείο επιχειρούν τόσο επίγειες μονάδες πυρόσβεσης όσο και εναέρια μέσα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.
Εξάλλου, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε χαράδρα σε ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Μενηίδος, στην Πέλλα, καίγοντας εκτάσεις με θάμνους. Στο σημείο επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Μεγάλες πυρκαγιές παραμένουν σε εξέλιξη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας το πρωί της Δευτέρας. Το Πυροσβεστικό Σώμα ενημέρωσε ότι:
- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Καστρί της Π.Ε. Λέσβου είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
- Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθές στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Στη Δαδιά, όπου το μοναδικό δάσος της καίγεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Το πρωί της Δευτέρας, ήταν η βροχή που ήρθε να σώσει όσα απόμειναν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, «με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.
Χτες, οι άνεμοι δημιούργησαν συνεχείς απειλές, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί περιοχές, με τους κατοίκους να καθοδηγούνται προς Σουφλί και Γιαννούλι.
Στην Ηλεία τα κύρια μέτωπα καίνε περιοχές κοντά στα χωριά Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία. Η μείωση της έντασης των ανέμων τη νύχτα βοήθησε να διασπαστούν σε διάφορα σημεία μικρότερες εστίες. Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή ανάγκασε τις Αρχές να εκκενώσουν προληπτικά τον Γρύλλο, καθώς και μία κατασκήνωση στη Φρίξα.
Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε, σε 4 σημεία, έκανε τον δήμαρχο δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο να μιλήσει για εμπρησμό.
Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, επέστρεψαν στην προσπάθεια κατάσβεσης με το χάραμα. Στο έδαφος επιχειρούν περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, μαζί με εθελοντές και ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι φλόγες καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις και στη Λέσβο, μεταξύ άλλων καίγοντας τους μοναδικούς ελαιώνες της.
Το χωριό Σταυρός στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού κινδύνευσε, ωστόσο οι πυροσβέστες κράτησαν τη φωτιά εκτός των ορίων του.
Νωρίτερα είχε εκκενωθεί και το χωριό Βρίσα, το οποίο επίσης δεν απειλείται πλέον.
Πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ θέλουν να έχει καταστραφεί αριθμός σπιτιών και κτιρίων, ενώ έχουν καεί 20.000 στρέμματα.